Ομιλία Α.Λοβέρδου για την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ #κειμενο #vouli

Ομιλία Α.Λοβέρδου για την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ #κειμενο #vouli

Κύριε πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ι. πριν από οτιδήποτε άλλο ρητά και κατηγορηματικά δηλώνω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και βεβαίως στον ελληνικό λαό ότι η παράταξή μας δεν δίνει θετική ψήφο στην κύρωση του Πρωτοκόλλου προσχώρησης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Τώρα, το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αυτή η κύρωση δεν εισάγεται αφ’ εαυτής, αλλά παρέπεται και αποτελεί παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ως παράγωγο λοιπόν μιας συμφωνίας, την καταψηφίζουμε

 

II. Ο κύριος Κοτζιάς, ξαφνικά το 2017, υποστήριξε ότι κλήθηκαν να λύσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν άλλοι.

Εννοώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, κλπ.

Είναι κεφαλαιώδες λάθος να υποστηρίζει κάτι τέτοιο ένας Υπουργός Εξωτερικών.

Όλοι κληρονομούμε, όλοι, τα προβλήματα του έθνους.

Όλοι τα παίρνουμε στις πλάτες μας.

Και γι’ αυτό μας ψηφίζει ο λαός.

Τι να πούμε εμείς, π.χ., για το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά!!!

Να στραφούμε κατά των προγόνων μας;

Και εν προκειμένω, τι να πούμε για  το θέμα της FYROM, όπου ο αλυτρωτισμός έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα.

Το ιστορικό βάθος του προβλήματος αυτού ουδείς δικαιούται να αγνοεί. Κι εσείς επιδείξατε άγνοια.

Και μιας και πήγαμε πίσω στην ιστορία πείτε μας κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιοι ηγέτες σας είπαν ναι στο προταθέν όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» πριν το παρουσιάσετε δημοσίως και ευτυχώς σας το «κάψουμε» με την παρέμβαση Γεννηματά-Βενιζέλου.

 

III. Πάμε τώρα παρακάτω.

Ορισμένοι εξ υμών, με ύψιλον, των όψιμων νεόκοπων Ηρακλειδών-νατοϊκών του ΣΥΡΙΖΑ και με δηλώσεις τους τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά και πολύ ξεκάθαρα χθες στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ήρθαν να μας κάνουν κηρύγματα και να παραστήσουν τους υπέρμαχους της αξίας, της σημασίας και της αναγκαιότητας του ΝΑΤΟ και της σπουδαιότητας της συμμαχίας για τη χώρα μας.

Και έχει πραγματικό ενδιαφέρον να σταθώ σε μια φράση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, του κ.Τόσκα, ο οποίος ενώ νουθετούσε για το ΝΑΤΟ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι «την αντιιμπεριαλιστική ιδεολογία συμμεριζόμαστε, φυσικά, κι εμείς». «Φυσικά» !!! υπογράμμισε ο εισηγητής σας.

Αποφασίστε επιτέλους και πάψτε να εμπαίζετε και το Κοινοβούλιο και το λαό!

Αυτά ωστόσο τα από άμβωνος κηρύγματα είναι απολύτως άτοπα και άκαιρα και δεν συνδέονται ουδόλως με το θέμα της σημερινής συζήτησης. Για την σπουδαιότητα και την αξία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας οι τελευταίοι που θα μιλήσουν σε μας γι’ αυτό είναι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά την ανατομία των διενέξεων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που προκάλεσαν δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα. Και ξέρουμε εξίσου καλά ότι αυτές τις διενέξεις και αυτούς τους ανταγωνισμούς κατέστησε ξεπερασμένους η σύμπηξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία δημιούργησε μία κοινότητα ασφαλείας (security community) στο χώρο της Δυτικής Ευρώπης και του Βορείου Ατλαντικού.

Και φυσικά δεν περιοριζόμαστε μόνο στη γνώση και εμβάθυνση των δεσμών μας με τη Δύση. Αλλά επιπροσθέτως και κυρίως εμείς και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση καθόλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης αλλά και σε παρελθόντα ακόμη έτη, έχουμε καταδείξει και αποδείξει όχι μόνο ποια είναι η θέση μας για τη συμμαχία αλλά και με ποιες πρωτοβουλίες στηρίξαμε αυτή τη συμμαχία.

Γιατί εμείς πιστεύουμε ξεκάθαρα και κρυστάλλινα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και η Βορειοατλαντική συμμαχία είναι ένας από τους προχαμώνες, πιθανώς ο σπουδαιότερος, πάνω στον οποίο έχει οικοδομηθεί τις τελευταίες δεκαετίες η κοινή ασφάλεια και η ευημερία των κρατών και των λαών του δυτικού κόσμου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η χώρα μας.

Αυτά λοιπόν τα ζητήματα τα ξεκαθαρίζουμε εδώ  ή να μην υπενθυμίσω για άλλη μια φορά και στην εθνική αντιπροσωπεία και στον ελληνικό λαό ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν εκείνος που λίγο πριν αναλάβει την εξουσία ζητούσε επίμονα το ΝΑΤΟ να διαλυθεί γιατί έλεγε ότι δεν μπορούσε πια να καλύψει τις ανάγκες της παγκόσμιας κοινωνίας της Δύσης.

Θαυμάστε κύριοι Βουλευτές την απίστευτη έλλειψη συγκρότησης, την παντελή άγνοια των διεθνών σχέσεων και των συσχετισμών αυτού του ανθρώπου που χειρίζεται την εξωτερική πολιτική της χώρας!

Άρα μην μπερδεύουμε την κύρωση, με το ποιοι πιστεύουν στη νατοϊκή συμμαχία και ποιοι όχι. Να σας πω την αλήθεια αν δεν θα το χαρακτήριζα θρασύ, θα το ‘λεγα τουλάχιστον αστείο αυτό που αποπειράθηκαν χθες στην Επιτροπή εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν, να μας αποδείξουν δηλαδή πόσο καλοί και πόσο αγαπητοί είναι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Γιατί αυτό το ξέρουμε καλύτερα από κείνους.

 

IV. Το θέμα της συζήτησης δεν είναι άλλο από το πρωτόκολλο που επικυρώνει την εισδοχή της FYROM στο ΝΑΤΟ και αυτό το πρωτόκολλο όπως προείπα είναι παράγωγο μιας συμφωνίας που μόνοι σας οργανώσατε και μόνοι σας εκτελέσατε αγνοώντας, τα κόμματα, τους πολιτικούς φορείς και πάνω απ’ όλα το 70 τοις 100 του ελληνικού λαού, το οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δε δίστασε ενώπιον ξένων ηγετών να χαρακτηρίσει ούτε λίγο ούτε πολύ άμυαλο και σίγουρα όχι σκεπτόμενο. Απύθμενο το θράσος αυτού του πολιτικού ανδρός

 

V. Και στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω μία παράμετρο, που κατά την κρίση μου έχει διαλάθει του μεγέθους της προσοχής που οφείλαμε να της είχαμε αποδώσει.

Την παράμετρο που επιτάσσει εθνική συνεννόηση και ομοψυχία στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης καίριας και καθοριστικής. Η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την εθνική γραμμή επέλεξε όχι μόνο να την αγνοήσει αλλά και να διαβεί ιστορικούς ρουβίκωνες και να φτάσει στο σημείο ακόμη και να διχάσει τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Δυστυχώς επισυνέβη και τούτο!

Αυτή τη συμφωνία, αυτή την για πάρα πολύ καιρό μυστική συμφωνία, δεν την ψηφίσαμε εμείς.

Και δεν την ψηφίσαμε γιατί αυτή η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μας βρίσκουν αντίθετους και γιατί σ’ αυτή τη συμφωνία ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σας είχαμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη. Αλλά δεν ίδρωσε το αυτί σας.

 

VI. Τώρα που από την επομένη της ψήφισής της στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται απροκάλυπτα σκέτα, νέτα σε Μακεδονία και το κάνει γιατί εσείς του δώσατε το δικαίωμα ακριβώς επειδή του εκχωρήσατε μακεδονική την εθνικότητα και όχι βόρειο μακεδονική ή ο,τιδήποτε άλλο, τώρα που οι ξένοι ηγέτες συγχαίρουν και το βάζω σε εισαγωγικά,

και τόσες μέρες τώρα σας προσκαλώ να το πείτε και δεν το κάνετε,

συγχαίρουν λοιπόν «Έλληνες και Μακεδόνες», τώρα αρχίζουν αυτοί οι κίνδυνοι, για τους οποίους σας κρούαμε τον κώδωνα, να εμφανίζονται, να αποκαλύπτονται και να απειλούν την χώρα.

Επειδή λοιπόν μόνοι σας οι 145 της κυβερνητικής μειοψηφίας,

γιατί μειοψηφία είστε και όλα τα υπόλοιπα είναι μια πρωτοτυπία πλειοψηφίας με κάποιους που πήρατε μαζί σας, εσείς κι εκείνοι ξέρετε για ποιος λόγους,

τώρα, σήμερα, μόνοι σας θα συνεχίζετε να αναλαμβάνετε τις ευθύνες της επιλογής σας για τη συμφωνία των Πρεσπών και εσείς θα ψηφίσετε για την κύρωση του πρωτοκόλλου.

Εμείς δεν ψηφίσαμε την συμφωνία, δεν ψηφίζουμε και την κύρωση του πρωτοκόλλου.