Μια πρώτη αποτίμηση των εκλογών της 7ης Ιουλίου

Μια πρώτη αποτίμηση των εκλογών της 7ης Ιουλίου

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός νέου εκλογικού κύκλου που ως κυριότερα του χαρακτηριστικά έχει την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση από το 2009, την έντονη ενίσχυση των δύο πρώτων κομμάτων, τη μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά δύο και την ύπαρξη ενός ξεκάθαρα τρίτου κόμματος, του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής.

Εάν έπρεπε να μπει κάποιος τίτλος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα επέλεγα με βάση τα παραπάνω, πως το πολιτικό μας σύστημα επανασταθεροποιείται και το ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής, ως κυβερνώσα σοσιαλδημοκρατία αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της επανασταθεροποίησης του.

Είναι σαφές και θέλω να γίνει πλήρως αντιληπτό εξ’ αρχής πως το εκλογικό ποσοστό που καταγράψαμε, το 8,1%, ενώ έχει τα ανωτέρω θετικά χαρακτηριστικά, τελικώς δεν μας ικανοποιεί.

Όμως, πριν βγάλουμε τα πρώτα και εν θερμώ συμπεράσματα, καλό θα ήταν να συνυπολογίσουμε και τα εξής :

• Η κυβέρνηση από την οποία και απαλλάχθηκε η χώρα μας, δεν ήταν μονοκομματική κυβέρνηση του πρώην Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, αλλά κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τους ΑΝ.ΕΛ. Από τον Ιανουάριο του 2015 και έως τις εκλογές, τις αποφάσεις τις έπαιρναν από κοινού. Όταν εξαϋλώθηκαν οι ΑΝΕΛ υπήρξε ένα είδος συγχώνευσης – απορρόφησης. Άρα, όποιος θέλει να καταμετρήσει σωστά την εκλογική επιρροή του 31% της συμμαχίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προθύμων πρέπει να ξεκινάει από το 41% του Γενάρη που έγινε 39% τον Σεπτέμβρη του 2015. Οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό και αποσκοπεί σε δημιουργία εντυπώσεων.
• Το 8,1% που καταγράψαμε, αποτελεί και την υψηλότερη καταγραφή μας σε εθνικές εκλογές από το 2015. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες, είπαν όχι στο μπλε του χάρτη και όχι στον λαϊκισμό και σε ότι εκφράζει η συμμαχία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προθύμων. Οι πολίτες αυτοί, επέλεξαν την ανάγκη για απαλλαγή από τη «συμμαχία» και δεν τους απασχόλησε η Νέα Δημοκρατία και ό, τι αυτό το κόμμα εκφράζει διαχρονικά. Η επιθυμία μας ήταν να ήμασταν ισχυρότεροι, διψήφιοι, αλλά όποιος ισχυρίζεται ότι 500.000 πολίτες είναι αμελητέα ποσότητα θα μας βρει μπροστά του.
• Οι έρευνες που διεξήχθησαν με την μέθοδο των Exit Polls πριν και μετά τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, έδειξαν μια ιδιότυπη «τριγωνική σχέση» μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων. Υπήρξαν αυξημένες ροές ψηφοφόρων εντός αυτού του τριγώνου, που θυμίζω πως εκφράζει το 80% όσων τελικά ψήφισαν. Ας κρατήσουμε από εδώ, προς το παρόν, πως οι ροές ήταν συνεχείς και σημαντικές ως προς την ποσότητά τους. Μια ωραία πρόκληση για την επιτροπή που ανακοινώθηκε, υπό τον καθηγητή και φίλο Παναγιώτη Ιωακειμίδη είναι ο όσο το δυνατόν πιο ακριβής υπολογισμός τους. Οι έρευνες που ανέφερα τις υπολόγισαν σε κάτι περισσότερο από το 6% του εκλογικού σώματος, δηλαδή σχεδόν άλλο ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής δίπλα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής μετακινήθηκε εντός των τριών πρώτων κομμάτων για να ψηφίσει όπως τελικά ψήφισε.
• Η συμμετοχή στις εκλογές άγγιξε το 58%, δηλαδή παρά το γεγονός πως αυξήθηκε σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο του 2015, παρέμεινε έξι μονάδες χαμηλότερη από τον Ιανουάριο του 2015. Δηλαδή, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες συνεχίζουν να απέχουν από τον Ιανουάριο του 2015. Το γεγονός ότι οι πολίτες αυτοί δεν προσήλθαν στις κάλπες ούτε τώρα πρέπει να προβληματίζει όλα τα κόμματα και εμάς ως, κυβερνώσα σοσιαλδημοκρατία, περισσότερο διότι πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που απογοητεύτηκαν από την επιλογή τους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τότε και ακόμη δεν έχουν μιλήσει ή καλύτερα μιλούν δια της αποχής τους.

Κλείνω, αυτή την πρώτη σύντομη αποτίμηση λέγοντας πως απαιτήθηκαν τεσσεράμισι κοπιώδη και μακρόσυρτα χρόνια σκληρής αλλά έντιμης αντιπολίτευσης, για να μειωθεί η αναλογία μεταξύ του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής και της συμμαχίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προθύμων στο μισό ( από 8 προς 1, σε 4 προς 1 ) και η διαφορά των δύο κομμάτων κατά 9%.

Η πολιτική διαδικασία είναι μαραθώνιος και όλα θα κριθούν στο επίπεδο της αντιπολίτευσης. Ξεκινάμε, τιμώντας την εντολή που μας έδωσαν οι 500.000 ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κινήματος Αλλαγής, ξεκινάμε με πεντακάθαρες τις αρχές και τις αξίες μας, ξεκινάμε με την κρυστάλλινη προοδευτική μας ταυτότητα και όλα τα στελέχη μας που βγήκαν μπροστά. Δεν ψάχνουμε σημαίες ευκαιρίας και πολιτικούς σχηματισμούς για να επιβιώσουμε. Αυτά τα αφήνουμε για τους ηττημένους.

Και οι ηττημένοι των εκλογών είναι ο συγχωνευμένος ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τους ΑΝ.ΕΛ. και τη συμμαχία των προθύμων που τον ακολούθησε. Ηττημένοι των εκλογών είναι αυτοί που απώλεσαν 350.000 ψήφους από την τελευταία τους νομιμοποίηση και 750.000 από την πρώτη τους νομιμοποίηση.

Εμείς, όσο κι αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό μας, θα κάνουνε την αυτοκριτική μας για τα λάθη μας, θα επιχειρήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές, αλλά και θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι την πορεία μας. Αυξήσαμε τις δυνάμεις μας και είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε την εντολή μας, εντολή αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία και συνέχισης της εθνικής προσπάθειας που καταβάλλουμε για την ανασυγκρότηση της χώρας μας.

Άλλωστε είμαστε οι μόνοι συνεπείς σε μια εθνική στρατηγική από το 2009 και την αρχή της κρίσης.