Για τον αμετανόητο μπαχαλάκια Α.Τσίπρα #Συνταγμα #vouli

Για τον αμετανόητο μπαχαλάκια Α.Τσίπρα #Συνταγμα #vouli

Τοποθέτηση Α.Λοβέρδου, Γενικού Εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, για την επιστολή του A.Τσίπρα προς την Επιτροπή.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

θυμίζω ότι παρά τις εντάσεις που είχε το πολιτικό σύστημα κατά την περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο, τις δύο περασμένες συγκεκριμένα περιόδους, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πλειοψηφία και παρά τις διώξεις και τις συκοφαντίες, εδώ, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος κρατήθηκε ένα επίπεδο πολύ διαφορετικό με τη συμβολή όλων, μηδενός κόμματος εξαιρουμένου από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Σήμερα είναι η πρώτη φορά που αρχηγός κόμματος και μάλιστα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να εκμεταλλευτεί τη λειτουργία της Επιτροπής. Τον καταγγέλλουμε απερίφραστα γιατί θέλει να μας χρησιμοποιήσει και θέλει επίσης αντί μιας διαδικασίας συντεταγμένης και και σοβαρής, με απόπειρα διείσδυσης στα νοήματα το Συντάγματος, να μετατραπούμε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να μετατρέπει σε αρένα κάθε πολιτική συζήτηση. Και ενεργεί χωρίς κανένα όριο. Και ποιος μάλιστα; Ο πρωθυπουργός του κόμματος που προστάτευσε με την βουλευτική ασυλία όλα τα αδικήματα όλων των υπουργών και βουλευτών του. Και αυτό το έκανε και όταν ήταν πλειοψηφία αλλά και τώρα ως μειοψηφία αποπειράθηκε να προκαλεί. Πρόκειται για εκείνον που δεν επέτρεψε ακόμη και για την συκοφαντική δυσφήμιση και για την παράνομη μαγνητοφώνηση τηλεφωνική συνομιλία να μιλήσει ο κοινός, φυσικός δικαστής. Αποπειράθηκε να

σταματήσει αυτές τις διαδικασίες και ευτυχώς που άλλαξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τον συσχετισμό των δυνάμεων στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτός ο άνθρωπος θέλει σήμερα να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα. Και μιλάω εγώ που το 2006 πήρα την πρωτοβουλία στο άρθρο 86 και που όταν κάτι με αφορούσε είπα ότι δεν θέλω κανένα βουλευτικό και υπουργικό προνόμιο. Έχω λοιπόν τη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και από την πλευρά της ουσίας τη νομιμοποίηση να τον καταγγείλω. Και το κάνω απερίφραστα.

Και επίσης, τι πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν πρότεινε άλλη αλλαγή στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Εμείς προτείναμε για την αλλαγή του 86§2 για το αμελλητί. Και αυτή η τοποθέτησή μας είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά. Πρέπει να σεμνύνονται επιτέλους! Και να σέβονται και τις διαδικασίες που έχουν θεσμοθετηθεί. Δεν την σέβονται, τις υπονομεύουν και λένε και ψέματα. Άρα, τι πρότειναν; Μόνο τα θέματα της αποσβεστικής προθεσμίας. Και τώρα πώς επιχειρούν να κάνουν τρίπλα στην κοινή λογική; Με την ερμηνευτική δήλωση, την οποία συζητήσαμε δύο φορές και στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή αλλά και στην προηγούμενη, την προτείνουσα. Προτείνουν δηλαδή να βάλουμε μία ερμηνευτική δήλωση, με την οποία να προβλέπεται αναδρομικότητα. Εγώ θα σας διαβάσω το άρθρο 7§1 του Συντάγματος. Και η διάταξη αυτή του Συντάγματος πάει να ανατραπεί με ερμηνευτική δήλωση. Διαβάζω: έγκλημα δεν υπάρχει, ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης. Λένε τώρα ότι πρόκειται περί αποσβεστικής προθεσμίας, κατά το κοινώς λεγόμενο παραγραφής. Ποιος είπε ότι η παραγραφή είναι δικονομικό δίκαιο; Ποιος άσχετος περί τα νομικά θεωρεί την παραγραφή δικονομικό δίκαιο; Είναι ουσιαστικό ποινικό δίκιο η παραγραφή. Πέρα της καταγγελίας της αποστολής της επιστολής καταγγέλλουμε και την ανακρίβεια και καλούμε τον γενικό εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και τους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να επαναφέρουν το κλίμα σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση στο επίπεδο που υπήρχε και το 2018 και το 2019 μέχρι σήμερα στην αίθουσα αυτή.