Μέσα Στον Νέο Ποινικό Κώδικα και Τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Έρχονται Σκορπιοί και Φίδια. Είναι Επικίνδυνοι! #Vouli

Μέσα Στον Νέο Ποινικό Κώδικα και Τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας Έρχονται Σκορπιοί και Φίδια. Είναι Επικίνδυνοι! #Vouli

Κύριε Πρόεδρε,
σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως που μου δίνετε τον λόγο στο θεμελιώδες θέμα της διαδικασίας που μας απασχολεί. Και σας ευχαριστώ και για τη στάση σας χθες στην αντίστοιχη συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
λυπάμαι πάρα πολύ που μπροστά σε αυτή την Επιτροπή, που με τόση επιμέλεια και επί τόσο πολύ καιρό βασάνισε πραγματικά ένα τόσο πολύ σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων κείμενο -δύο πολύ σημαντικά για τη ζωή των ανθρώπων κείμενα- το κείμενο που οργανώνει την προστασία των εννόμων αγαθών, τον βαθμό της προστασίας της, και που οργανώνει την ποινική δικαιοσύνη, τα θεμελιωδέστερα, δηλαδή, κείμενα για τη ζωή των ανθρώπων στις οργανωμένες σύγχρονες κοινωνίες, λυπάμαι πάρα πολύ που είναι σχεδόν περισσότεροι από εμάς τους Βουλευτές, γιατί η Κυβέρνηση διάλεξε αυτή την απαράδεκτη αντισυνταγματική διαδικασία να είμαστε σήμερα εδώ.
Κύριε Πρόεδρε,
παραβιάζεται το άρθρο 1, παράγραφος 2 περί λαϊκής κυριαρχίας του Συντάγματος, και το άρθρο 1, παράγραφος 3, που ορίζει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον ελληνικό λαό, καθώς και όσα άρθρα ακόμα συναρμολογούνται σε αυτές τις κεφαλαιώδεις δύο πρώτες διατάξεις.
Και το παραβιάζει αυτό η Κυβέρνηση με την άδεια του Προέδρου της Βουλής και της πλειοψηφίας, διότι από τη στιγμή που οδεύουμε προς εκλογές είναι πραγματικά λυπηρό να έρχεται εδώ μια τόσο σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματική διαδικασία. Ό, τι και να έχει πει η Διάσκεψη των Προέδρων κατά πλειοψηφία, δεν μπορεί να στηρίξει αντίθετη άποψη.
Και περαιτέρω, κύριε Πρόεδρε, τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα όσο πηγαίνουμε παρακάτω. Προ δύο μηνών, μετά από μια τυχαία συζήτηση που είχα με ανώτατο δικαστικό εισαγγελικό λειτουργό, από αυτούς που τίμησε προσφάτως η Διάσκεψη των Προέδρων με την άποψή της, κέρδισα την πρόταση για κάποιες θεμελιώδεις και σημαντικές αλλαγές που γίνονται, να μην αργήσουν. Λόγου χάρη, εγώ δεν ντρέπομαι να πω, όπως ντρέπεται η πλειοψηφία, ότι ο νόμος 1608 έπρεπε εδώ και δεκαετίες να αλλάξει. Και σας έστειλα διά του παρόντος εκείνη την ημέρα Υπουργού, του κ. Τζανακόπουλου, συγχαρητήρια και σε εσάς και στον κ. Κοντονή και στον κ. Παρασκευόπουλο ίσως.
Κρίσιμες, όμως, αλλαγές, απαραίτητες, έπρεπε να φύγουν από αυτή τη συλλογική προσπάθεια και να έρθουν εδώ με ένα μικρό σχέδιο νόμου να τις ψηφίσουμε όλοι μαζί. Και θα το κάνουμε. Υπάρχουν διατάξεις που λύνουν θέματα δεκαετιών και είμαστε υπέρ, χωρίς να ντρεπόμαστε, κύριε Πρόεδρε, τι θα μας πει ο άλφα και ο βήτα. Αλλά η Κυβέρνηση ντρέπεται! Ντρέπεται η Κυβέρνηση να πει τι εμπεριέχει αυτό το κείμενο. Δεν έχει το θάρρος των διατάξεων των οποίων φέρει την ευθύνη να κατατεθούν εδώ, μετά από αυτή την υπέροχη δουλειά που έγινε, για να επιψηφιστούν, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις μέσα στις οποίες -η φράση είναι πολύ αιχμηρή, την υιοθετώ όπως θα την πω- εμπεριέχονται «σκορπιοί και φίδια». Υπάρχουν διατάξεις, που αν τις ακούσει ο ελληνικός λαός θα πάρει θέση ενάντια σε αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία να ψηφίσουν. Εμείς δεν θα ανήκουμε σε αυτούς ούτε καν θα νομιμοποιήσουμε την αντισυνταγματική διαδικασία με την παρουσία μας. Τι θα σας πείραζε να έχει συζητηθεί αυτή η προσπάθεια, που εδώ όταν καταλήγει σε μία συνεδρίαση, όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος, ψηφίζουμε επί της αρχής και στο σύνολο; Δεν έχουμε κατ’ άρθρον συζήτηση εδώ, στην Ολομέλεια, εφαρμόζουμε Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής, 76 παράγραφος 6 και το 111 παράγραφος 3 του Κανονισμού. Προφανώς. Αλλά δεν έπρεπε η εθνική αντιπροσωπεία να γνωρίζει τι ψηφίζει; Στη βάσανο της κριτικής μετά, για διατάξεις που η πλειοψηφία δεν έχει πάρει χαμπάρι ότι υπάρχουν μέσα τι θα λέμε; Εμείς δεν θα λέμε. Τι θα λέτε εσείς; Τι θα λέτε στον αιφνιδιασμένο που ακούει ότι γίνεται διαδήλωση στην Αθήνα για διάταξη περί βιασμού; Εσείς είστε η Κυβέρνηση που πριν από δύο μήνες οδηγήσατε τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων κ. Σταυρόπουλο σε παραίτηση, που συνοδεύτηκε και από την επίπληξη της προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων προς τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, στον οποίον υπάγεται η συγκεκριμένη αρχή. Εσείς είστε οι άνθρωποι που λειτουργείτε υπέρ των δικαιωμάτων στα λόγια. Αλλά δεν είμαστε τα λόγια μας, είμαστε οι πράξεις μας.
Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, επειδή η εθνική αντιπροσωπεία δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, η επιψήφιση που προϋποθέτει μία συζήτηση επί της αρχής και στο σύνολο δεν σημαίνει ότι η εθνική αντιπροσωπεία θα έχει άγνοια διατάξεων που θεμελιώνουν προστασία εννόμων αγαθών και τον βαθμό της προστασίας τους. Δεν μπορεί οι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, οι δικηγόροι εδώ, να μην ξέρουν τι έχουν ψηφίσει. Γιατί δεν ξέρουν!
Προσβάλλετε εσείς τον ελληνικό λαό και την εθνική αντιπροσωπεία! Είστε πραξικοπηματίες με αυτήν την προσπάθεια που κάνετε σήμερα!
Τα λόγια είναι αιχμηρά, αλλά τα αξίζουν αυτοί στους οποίους απευθύνονται.
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω.
Εμείς ζητήσαμε να σεβαστεί η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής το Σύνταγμα. Δεν έγινε. Τι ζητάμε τώρα; Επειδή στην προσπάθεια που έγινε επί τόσα χρόνια είμαστε αρωγοί, αλλά δεν ντρεπόμαστε για τις επιλογές μας, τις λέμε δημόσια…
Γιατί δεν κάνατε συζήτηση, συνάδελφε! Γιατί στη Διαρκή Επιτροπή πέρασαν όλα με αέρα. Γι’ αυτό ντρέπεστε!
Θα πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να συνειδητοποιηθεί και ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι με αυτές τις διαδικασίες προστασία εννόμων αγαθών, δικονομική οργάνωση αυτής της προστασίας δεν χωρεί. Είμαστε ενάντια, καταγγέλλουμε, καταδικάζουμε και αποχωρούμε.