Ομιλία Α.Λοβέρδου στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση #vouli

image

Ομιλία Α.Λοβέρδου στη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση #vouli

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Πριν μπω στο θέμα της σημερινής συζήτησης,

αισθάνομαι επιτακτικό ηθικό καθήκον να αναφερθώ στον εκλιπόντα Δημήτρη Σιούφα, έναν άνθρωπο, ο οποίος με την όλη του πολιτική διαδρομή και ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συνέβαλε στην αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Συζητείται σήμερα το αίτημα που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του μετά την πρόσφατη αποχώρηση από αυτή του πρώην κυβερνητικού εταίρου.

Κατά τούτο δεν υπάρχει ακόμη δεδηλωμένη.

Την διεκδικείτε εκ νέου.

Γι΄αυτό σταματά το νομοθετικό έργο κύριε Πρόεδρε της Βουλής. Γιατί δεν είναι μια απλή ανανέωση εμπιστοσύνης από κυβέρνηση που δεν έχει απωλέσει πλειοψηφία. Αλλά το αντίθετο.

Γιατί θα έπρεπε να ψηφίζαμε άρθρο άρθρο, αν είχαμε σχέδιο νόμου αυτές τις δύο ημέρες.

Και ακόμη, αυτό που έρχεται από τις πρωινές ομιλίες.

Είπε ο Πρωθυπουργός πως δεν ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αυστηρά, τυπικά, ναι.

Αλλά τότε θα είχε παραβεί μία συνθήκη του ελληνικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, σύμφωνα με την οποία, όποια κυβέρνηση χάσει την απόλυτη πλειοψηφία δρομολογεί εξελίξεις.

Ή ζητά νέα εμπιστοσύνη!

Γι’αυτό ακριβώς σας λέω πως η σχέση σας με την δημοκρατική αρχή είναι ασθενής η ανύπαρκτη.

Μένω στον Πρωθυπουργό.

Ο άνθρωπος αυτός, ο όποιος σημειωτέον, κομπορρημονούσε για τα δήθεν ηθικά πλεονεκτήματα που του προσέδιδαν οι ιδεολογικές του περγαμηνές.

Ο άνθρωπος αυτός που αποτασσόταν και δη μετά βδελυγμίας  κάθε είδους πολιτικών μετακινήσεων, τις οποίες και χαρακτήριζε ως επαίσχυντες αποστασίες, γιατί όλοι ενθυμούμεθα τι έλεγαν και δήλωναν, ο ίδιος και τα στελέχη του πολιτικού του χώρου, για όσους σκέφτονταν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός, προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία. Σε σημείο τέτοιο που ο χαρακτηρισμός που του προσήκει, εκτός από εκείνον του κυνηγού των καιρών , είναι και εκείνος του λάτρη των θέσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι συνθήκες είναι πιο επιβαρυντικές για τον επικεφαλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γιατί την τακτική του εξανδραποδισμού πολιτικών στελεχών, την εφήρμοσε ανοικτά, απροκάλυπτα και ενώπιον του πανελληνίου, σε βάρος του μέχρι σήμερα πολιτικού του εταίρου.

Του εταίρου αυτού, του οποίου την πολιτική παράταξη, αφού λεηλάτησε με περισσή ομολογουμένως αποτελεσματικότητα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει ως «αναντικατάστατο και σημαντικό» συνεργάτη, τα μάλα συμβαλλόντα στο κατ΄αυτόν ευεργετικό κυβερνητικό έργο.

Φανταστείτε, δηλαδή, κυρίες και κύριοι βουλευτές, τι θα συνέβαινε εάν ο Πρωθυπουργός δεν είχε τόσο θετική άποψη για τον τέως κυβερνητικό του εταίρο, τί θα του έκανε …

Εν πάση περιπτώσει είναι γεγονός, ότι ο Πρωθυπουργός, για να δημιουργήσει μια πλασματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να παρατείνει μέσω αυτής την βιωσιμότητα της καταρρέουσας κυβέρνησής του, προέβη σε μία πρωτοφανή πολιτική συναλλαγή, περί της οποίας καμία αμφιβολία ή αμφισβήτηση δεν υφίσταται.

Δηλαδή, αντάλλαξε υπουργικές και υφυπουργικές ιδιότητες με θετικές ψήφους στην προκειμένη συζήτηση περί ψήφου εμπιστοσύνης.

Και τόλμησε ακόμη να υποστηρίξει ότι «ποτέ δεν πορεύτηκε εκ του ασφαλούς και ότι δεν δειλιάζει μπροστά σε αυτό που θεωρεί εθνικά ωφέλιμο»

Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν δειλιάζει όπως verbatim δηλώνει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες ημέρες,

αν τολμά,

ας πράξει ό,τι έπραξαν όλοι οι Πρωθυπουργοί της χώρας μας όταν βρέθηκαν σε ανάλογη με εκείνον θέση.

 Ας προκηρύξει εκλογές.

 Αλλά δεν το κάνει γιατί ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα ξαναείναι Πρωθυπουργός.

Και τις εκλογές ασφαλώς τις ζητούμε από τη θέση της αντιπολίτευσης, όπου μας κατέταξε ο ελληνικός λαός. Διότι εκεί μας κατέταξε.

Τις ζητούμε όμως κυρίως και πρωτίστως για λόγους που ανάγονται στη δική σας ανικανότητα και συνιστούν εθνική επιταγή.

Η οικονομία σήμερα απειλείται  εκ νέου.

Γιατί η πολιτική αστάθεια έχει ως πρώτο απότοκο την οικονομική αστάθεια.

Και με τις κρατούσες συνθήκες στον ομιχλώδη ευρωπαϊκό χώρο, η τελευταία κυβέρνηση που μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των διεθνών αγορών είναι μια τέτοια αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση, σαν αυτή που επιδιώκει να στηρίξει σήμερα ο Πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα χρειάζεται αμέσως πολιτική αλλαγή και οριστική απαλλαγή γιατί δεν αντέχει περαιτέρω τις πολιτικές της υπερφορολόγησης και των βαρειών εισφορών.

Κάλπες εδώ και τώρα γιατί οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο την ποινικοποίηση της οικονομικής τους ζωής .

Θέλουμε σοκαριστικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χωρίς εκλογές, θα συνεχίσουμε με αβέβαιους χαμηλούς ρυθμούς για κάποιους μήνες ακόμη.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο ο τομέας της οικονομίας, στον οποίο έχετε αποτύχει οικτρά.

Λίγες ώρες νωρίτερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα ακούσαμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τοποθετείται με ανεξάντλητο απόθεμα αδιαφορίας και δεν θα τον αδικούσα αν προσέθετα και κυνισμού για την κρατούσα κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το γεγονός κ.Σταθάκη ότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν, και είμαστε όλοι υπερήφανοι γι΄αυτό, καλές ή και άριστες επιδόσεις δε σημαίνει ότι έχετε δικαίωμα να κωφεύετε σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που κατά γενική ομολογία αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα.

Αυτή η κυβέρνηση έχει αφήσει το πλέον αρνητικό αποτύπωμα και στην Παιδεία. Διέλυσε το Λύκειο. Το διέλυσε κατά κυριολεξία.

Και αν είχαμε το χρόνο να απαριθμήσουμε σήμερα όλα όσα έχετε κάνει στην Οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Ανάπτυξη, κοκ και ακόμη περισσότερο να αναφερθούμε σε όλα όσα δεν έχετε κάνει, θα γινόταν πασιφανές ότι κανένα πολιτικό αλλά και κανένα δικαίωμα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης δεν έχει αυτή η κυβέρνηση. Η κυριολεξία της δυσαρμονίας ανάμεσα στο λαό και τη σύνθεση της Βουλής.

Έχετε ήδη πάρει από τους Έλληνες πολλά περισσότερα από το τίποτε που τους έχετε επιστρέψει.

Ωστόσο, επειδή οι ελιγμοί και οι πιρουέτες των πολιτικών συναλλαγών χρειάζονται πάντοτε περισσότερους από έναν πρωταγωνιστές ( it takes two to tango ), τί μπορεί να πει κανείς για εκείνους που αντάλλαξαν όχι μόνο το κόμμα τους, αλλά και τις εθνικές κόκκινες γραμμές που αυτοί οι ίδιοι διακήρυτταν και διατυμπάνιζαν ως ιερές και απαραβίαστες, για βραχύβιους υπουργικούς θώκους;

Σπουδαίοι μακεδονομάχοι, οι μακεδονομάχοι κατόπιν εορτής!!!

Μακεδονομάχοι τάχα, αλλά μετά τη μάχη!

Και θα μου επιτρέψετε να γενικεύσω, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

και να σας πω ότι ένα από τα λίγα αξιώματα που επιβεβαιώνει η πολιτική ιστορία είναι ότι :

όσο περισσότερο κόπτονται ορισμένοι για εθνικά, ιδεολογικά, πολιτικά και λοιπά προτάγματα, τόσο πιο εύκολα τα εγκαταλείπουν.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι όσοι πραγματικά εμφορούνται από τέτοιου είδους πεποιθήσεις, τις αποδεικνύουν με τις πράξεις τους και δεν έχουν ανάγκη να επικαλούνται έπεα πτερόεντα.

Όλα αυτά που προηγήθηκαν κατέτειναν στο να καταστήσω σαφές ποια Κυβέρνηση καλούμεθα σήμερα να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε.

Και, στη δική μου τουλάχιστον αντίληψη, είναι καθαρό ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να καταψηφιστεί για τους εξής καίριους και συγχρόνως στοιχειώδεις λόγους :

Πρώτον γιατί στερείται ουσιαστικής δημοκρατικής νομιμοποίησης και δεύτερον και πιο σημαντικό γιατί είναι μια κυβέρνηση που άσκησε από την σύστασή της έως και σήμερα την κυβερνητική εξουσία με παντελή ανευθυνότητα και ανικανότητα. Είναι μία κυβέρνηση που κατά κυριολεξία υφάρπαξε  τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον κοινωνικό και οικονομικό βίο του ελληνικού λαού. Με τα αχρείαστα μνημόνια, με τις περήφανες πλην καταστρεπτικές διαπραγματεύσεις, με τις επίσης αχρείαστες εξοντωτικές και συνθλιπτικές φορολογίες, αλλά και με πολλές απόπειρες θεσμικών εκτροπών καθώς και με ακατάσχετο πόλεμο λάσπης και πλεκτάνες εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων.

Αλλά δείγματα γραφής είχατε δώσει κύριοι της πλειοψηφίας και πριν υφαρπάξετε με ψέμα και δημαγωγία την ψήφο μιας μερίδας του εκλογικού σώματος. Ναι, ως σύγχρονοι κοτζαμάνηδες είχατε πολιτευτεί. Κανείς μας δεν ξέχασε ούτε τις επιθέσεις σας όταν προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα και εσείς κραδαίνατε δήθεν αριστερά ρόπαλα για την εμπέδωση της Δημοκρατίας… Όσοι λοιπόν σήμερα διανοούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε ποια χώρα ζούσαν τα τελευταία οκτώ χρόνια; Τίποτε από όλα αυτά δεν είδαν ;

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Για να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι,

Όσοι σήμερα επιλέξουν να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν επίγνωση ότι :

προσπαθούν να δώσουν φιλί της ζωής σε ένα κυβερνητικό πτώμα που ήδη έχει αρχίσει να εκπέμπει την αποκρουστική αποφορά της αποσύνθεσης. Και αν σε αυτή συζήτηση η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, να γνωρίζουν πολύ καλά εκείνοι που θα τη δώσουν ότι θα πρόκειται για μία κυβέρνηση μπαλωμάτων και υπολειμμάτων, για μία κυβέρνηση λιποταξίας και οπορτουνισμού.

Και γι΄αυτό, με αυτή τους την ψήφο, θα καταλάβουν μία περίοπτη αλλά καθόλου ζηλευτή θέση στο εδώλιο της Ιστορίας ( the dock of history ).