Aπόλυτα, εμφαντικά και κατηγορηματικά το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

image

Aπόλυτα, εμφαντικά και κατηγορηματικά το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Κύριε πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σήμερα, απευθυνόμενος στην εθνική αντιπροσωπεία και δι’ αυτής στον εντολέα μας ελληνικό λαό, οφείλω να επισημάνω ότι:

απόλυτα, εμφαντικά και κατηγορηματικά τη συμφωνία που φέρνετε στη Βουλή την αποκρούομε και δηλώνουμε την άρνησή μας.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η πλειοψηφία – μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε τη συνθήκη των Πρεσπών ως μικροκομματικό εργαλείο. Πανηγυρίζατε πως θα διασπάσετε τη Νέα Δημοκρατία. Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού λέγανε οι πλειοψηφούντες – μειοψηφούντες του ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν αυτό δεν το επέτυχαν, τότε εστράφησαν εναντίον της κεντροαριστεράς.

Σε μας όμως αυτή η επιδίωξη προσέκρουσε σε ισχυρές αντιστάσεις και συνετρίβη. Χτύπησε σε τοίχο. Γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σαφής και είναι συμπαγής. Με μία φωνή λέμε ΟΧΙ στη συμφωνία. Η προσπάθεια σας προσέκρουσε στη συνοχή και τον πατριωτισμό μας. Και υποστήριξε μάλιστα ο Πρωθυπουργός πως εφόσον ψηφίσουμε όχι, είμαστε δεξιοί. Και ως εκ τούτου ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς είναι κενός. Μα αυτή είναι η στόχευση σας και ευτυχώς που σε ότι με αφορά ο κ.Δ.Τρίμης θυμήθηκε την επίθεση που μου έκανε η Νέα Δημοκρατία όταν ως υφυπουργός έλαβα απόφαση εθνικής συμφιλίωσης.

Οικοδομήθηκε όμως η πιο παρδαλή, η πιο πολυποίκιλη κατάσταση στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία. Ένα κόμμα αντιπολιτεύεται πλέον την κυβέρνηση, αλλά, δύο βουλευτές του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αυτό είναι το «πολιτικό πλαίσιο» μέσα στο οποίο θέλετε να λύσετε ένα από τα πιο σοβαρά θέματα της χώρας.

Εξ ου και οι βουλευτές σας, δεν χρειάζονται τεκμηρίωση για να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών. Με την πίεση μας καταθέσετε κάποια κείμενα. Μόνο εφόδιο στην κοινοβουλευτική σας ομάδα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν η κομματική γραμμή και διάφορες θεωρίες με παραδοξότερο απ’ όλες πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντί ιμπεριαλιστική!!! Βαφτίζεται το κρέας ψάρι γιατί δεν έχετε επιχειρήματα. Και δεν έχουν καμία αξία για σας,

Ούτε το ιστορικό βάθος των προβλημάτων,

Ούτε η δυσκολία των κειμένων,

Ούτε η συνείδηση της πολυπλοκότητας των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής,

Ούτε η συνείδηση των τετελεσμένων που δημιουργούνται με αυτή τη συμφωνία αμέσως μετά την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Τίποτε δεν μετρά για την πλειοψηφία – μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο που έχει σημασία γι΄αυτούς είναι το μικροκομματικό τους συμφέρον και η ιδεολογικοπολιτική ισορροπία ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργών σήμερα που ήθελαν να αναγνωριστεί η FYROM ως Μακεδονία και που προστίθενται σήμερα, στους «αριστερούς».

Και εν τω μεταξύ πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη χώρα για την οικονομία, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της ετερόκλητης συμμαχίας,

οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι κάτω από αυτές τις δοσμένες και πραγματικές συνθήκες, η συμφωνία που επιδιώκετε να ψηφιστεί στερείται παντελώς πολιτικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και δεν πρόκειται να επιφέρει επί της ουσίας εξομάλυνση των σχέσεων μας με τη γειτονική χώρα.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Στις 16 Ιουνίου του 2018 ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σ΄αυτήν εδώ την αίθουσα παραδέχτηκε ότι και στο ζήτημα της γλώσσας και στο ζήτημα της εθνικότητας έχετε κάνει υποχωρήσεις.

Επίσημα τότε κυβερνητικά χείλη το είπαν αυτό. Αλλά εσείς δεν το δέχεστε.

Και υποστηρίζετε ότι δεν κάνατε καμία υποχώρηση…

Εσείς που, μετά τον κ.Κοτζιά, δεχτήκατε πρώτα να εγκρίνετε τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά να αλλάξουν το Σύνταγμά τους.

Εσείς που εμφανίζετε την ρηματική διακοίνωση ως θρίαμβο, ενώ όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι από τη ρηματική διακοίνωση προκύπτει πως ήδη επιβαρύνθηκε η συμφωνία ως προς τα χρονοδιαγράμματα, τη χρήση του όρου «μακεδονικός λαός».

Και στο σημείο αυτό θέλω να επεκταθώ, να επισημάνω και να υπογραμμίσω:

σε ό,τι αφορά την εθνικότητα,

στο άρθρο 1 παρ.3 εδ. β της συμφωνίας χρησιμοποιείται ο όρος Nationality. Στην αγγλική υπάρχουν τρεις όροι: citizenship, ιθαγένεια, nationality, εθνικότητα, όπου ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει κι όπως αισθάνεται, αλλά και ethnicity, εθνότητα. Η συμφωνία, συνεπώς, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Εσείς διαλέξατε τον πιο αυθαίρετο όρο nationality, που δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς και που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Κι έτσι ο αλυτρωτικός κι ο διχαστικός λόγος των ηγετών της ΠΓΔΜ, που θα είναι διαρκής, ακόμη κι από τον Ζάεφ που ήδη πρόλαβε κι έδωσε αρνητικά δείγματα γραφής, θα έχει ως βάση του και την υπογραφή του κ. Τσίπρα και όσων ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών. Και ακόμη, η ρηματική διακοίνωση δεν κάνει καμία αναφορά στον όρο citizenship, ιθαγένεια. Αντιθέτως, στην τροποποίηση του άρθρου 49 του Συντάγματος της FYROM (τροποποίηση 36), χρησιμοποιείται δύο φορές ο όρος «μακεδονικός λαός». Δεν υπάρχει πιο σαφής και ασφαλής βάση για να γίνεται λόγος για «μακεδονική» δήθεν μειονότητα στην Ελλάδα. Κι ακόμη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί, πως η χρήση του όρου nationality, χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να δηλώσει την ιθαγένεια στην πρακτική του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί η πρακτική αυτή ήταν ακριβώς αντίθετη. Στα ταξιδιωτικά έγγραφα των ομογενών από την Τουρκία και την Αλβανία που δεν είχαν την ελληνική ιθαγένεια, αναγραφόταν πλάι στη λέξη nationality η λέξη ΟΤΑ, δηλαδή «Ομογενής Τουρκίας Αλβανίας». Δηλαδή ομογενείς, ελληνικής εθνικότητας, αλλά δίχως να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Και σε ό,τι αφορά την γλώσσα,

ο κατήφορος συνεχίζεται. Στη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση της Ελλάδας για να καλυφθεί απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών, ανήγαγε σε διεθνή, διμερή συμβατικό κανόνα έναν κατάλογο μεταγραμμάτισης που έγινε στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα της ΠΓΔΜ αποκαλείται «μακεδονική». Ως γνωστόν, οι τρεις γλώσσες του επίσημου γιουγκοσλαβικού κράτους ήταν  τα σλαβοκροατικά, η σλοβενική και η «μακεδονική». Στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, στην οποία δεν συμμετείχαν κυβερνήσεις αλλά εθνικοί εκπρόσωποι έγινε απλώς η μεταγραμμάτιση στα Λατινικά, των γλωσσών που προέρχονταν από χώρες που δεν χρησιμοποιούσαν το αλφάβητο αυτό. Απλή μεταφορά έγινε και όχι λήψη σχετικών αποφάσεων. Άλλωστε η όλη αυτή διαδικασία έγινε στο πλαίσιο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) κι όχι σε αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας ή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ανεξαρτήτως λοιπόν του τί ακριβώς έγινε ή δεν έγινε το 1977 στο πλαίσιο του ECOSOC στην Αθήνα η αγωνία της κυβέρνησης να αποδείξει πως δεν έχει ευθύνες για την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» την μετέτρεψε σε διεθνή, διμερή συμβατικό κανόνα, με τη συμπερίληψή της στο άρθρο 1παρ.3 εδ. γ, της συμφωνίας των Πρεσπών και στην προτελευταία παράγραφο της ρηματικής διακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Όσοι ψηφίζετε υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών αναλαμβάνετε μία μεγάλη ευθύνη για τα τετελεσμένα που αυτή η συμφωνία όπως καταρτίστηκε δημιουργεί.

Μην τρέφετε αμφιβολίες και μην καλλιεργείτε ψεύτικες ελπίδες.  Μόλις το γειτονικό κράτος εξασφαλίσει την εισδοχή του στο ΝΑΤΟ, θα γίνετε αποδέκτες των πλέoν ακραίων, των πλέον αλυτρωτικών δηλώσεων και απαιτήσεων.

Αυτή την ευθύνη το Κίνημα Αλλαγής δεν θα την αναδεχτεί.

Αυτή η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά σε σας.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη διαφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ όσον αφορά στο ελληνικό βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 που θέλω να ξεκαθαρίσουμε.

Την απόφαση αυτή την επικαλείστε αλλά δεν την έχετε διαβάσει. Η Ελλάδα δεν καταδικάστηκε με την απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου 2011 και ούτε η FYROM ζήτησε την καταδίκη της. Ζήτησε να δηλώσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης πως η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και να της απαγορευτεί η προσπάθεια μη ένταξης της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς.

Το δεύτερο αίτημα απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρέμεινε το δικαστήριο σε μία δήλωση, δίχως καμία εφαρμογή, αφού σε όλες τις συνόδους Κορυφής και έως το 2016, επαληθεύτηκε η απόφαση του Βουκουρεστίου, το 2018

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Απευθύνομαι για άλλη μια φορά στον Πρωθυπουργό και ζητώ να καταθέσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά. Όσο το περιεχόμενό της παραμένει μυστικό, τόσο αυξάνεται η δυσπιστία και διαχέεται η έλλειψη εμπιστοσύνης σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Κλείνοντας θέλω να είμαι κρυστάλλινος.

Αυτό που υπήρξαμε, μας κάνει αυτό που είμαστε.

Η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου (Σεπτέμβριος 1993, Θεσσαλονίκη) συμπυκνώνει τη διαχρονικά και αταλάντευτα πατριωτική στάση μας.

«Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα που αμφισβητούν και υποθηκεύουν τα εθνικά μας δίκαια».

Εμείς δεν πρόκειται να συνοδοιπορήσουμε μαζί σας σ΄αυτή την εθνικά επιζήμια επιλογή.

Όπως ξεκίνησα, έτσι και θα ολοκληρώσω:

Απόλυτα, εμφαντικά και κατηγορηματικά την αποκρούομε και δηλώνουμε την άρνησή μας. Το ΠΑΣΟΚ την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών την καταψηφίζει.